„F” jak Filtrat z fermentacji Aspergillus
Aspergillus/ Molasses Ferment Filtrate– czyli w tłumaczeniu filtrat z fermentacji Aspergillus. Jest to fermentowany składnik aktywny kosmetyków, uważany za jeden z najcenniejszych w pielęgnacji koreańskiej. Fermentacja, to proces metaboliczny, wykorzystujący mikroorganizmy, by uwolnić z substancji aktywnych enzymy. Enzymy te rozkładają znajdujące się w surowcu duże molekuły na mniejsze – niezwykle cenne dla skóry. Fermentacja surowców kosmetycznych ma wiele zalet, np. ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Zbyt duże cząsteczki, ze względu na swoją wielkość nie mają szans na wniknięcie, dlatego tutaj z pomocą przychodzi fermentacja. Duże molekuły poddane procesom fermentacji zostają podzielone na mniejsze, ułatwiając im wnikanie, a co za tym idzie, są one bardziej skuteczne.Kolejną zaletą fermentacji jest usuwanie substancji toksycznych, jak np. metale ciężkie, które mogą podrażniać skórę. Proces fermentacji neutralizuje je i sprawia, że preparat jest bezpieczny dla skóry. Kolejnym pozytywnym aspektem jest tworzenie nowych substancji w procesie fermentacji, które wspaniale wpływają na cerę. Podczas fermentacji powstają aminokwasy, przeciwutleniacze czy kwasy organiczne, które odżywiają, nawilżają i kondycjonują naszą skórę. Co więcej, według niektórych badań, stosowanie w kosmetykach fermentowanych substancji zmniejsza potrzebę stosowania w nich konserwantów. Stosowanie kosmetyków w codziennej pielęgnacji, które w swojej recepturze zawierają fermentowane składniki, to rewelacyjny sposób, by odżywić i intensywnie nawilżyć skórę. Aminokwasy, witaminy i antyoksydanty powstałe podczas fermentacji pomagają wzmacniać naturalną barierę ochronną oraz kondycję cery. Fermentowane surowce są bardziej skoncentrowane i łatwo się wchłaniają. Owoce, warzywa, zioła mogą być poddawane fermentacji w kosmetykach, dzięki czemu ich składniki aktywne są silniejsze i dają lepsze efekty na skórze. Ekstrakt uzyskany przez fermentację melasy przez Aspergillus obecny w Nutrient Tonerze PCA Skin, ma właściwości rozjaśniające, ponieważ hamuje aktywność tyrozynazy w skórze. Niektórzy nawet uważają, że ten filtrat jest bardziej wydajną i stabilną formą kwasu kojowego.
Działanie:
- rozjaśniające,
- odmładzające,
- nawilżające,
- kondycjonujące.
Filtrat z fermentacji Aspergillus w produktach PCA Skin:
Nutrient Toner –Odżywczo-oczyszczający tonik na bazie wina dyniowego, zawiera witaminy, aminokwasy, enzymy, dzięki którym skóra pozostaje odświeżona i promienna. Dokładnie oczyszcza ujścia gruczołów łojowych, delikatnie złuszcza martwy naskórek wygładzając skórę. Przeciwdziała starzeniu się skóry, utrzymując ją miękką i elastyczną.
Wskazania do stosowania:
- skóra dojrzała, wymagająca odświeżenia, rewitalizacji, nawilżenia,
- skóra o nierównym kolorycie,
- przebarwienia.